harp
about kvarnofoni attimi video news contact partners history

KVARNOFONI

Mikael Ericsson 2012

Kvarnofoni 2012 är en ljudinstallation som använder sig av Harplinge väderkvarns vingar och maskineri. I den sju våningar höga byggnaden har en självspelande ljudmaskin installerats som drivs av vindkraft.

Projektet är en pågående process där besökarna kan följa arbetet och även komma med egna förslag till förbättringar. Under hela sommaren 2012 genomförde konstnären och teamet kring Harp Art Lab dagliga demonstrationer och workshops av Kvarnofonen.

Fullt utbyggd kommer Kvarnofonen att bestå av över 300 orgelpipor som styrs av en självspelande, mekanisk maskin med rörliga delar som varierar från några millimeter till över 20 meter.

Fotogalleri

Rent tekniskt fungerar det så här: Vinden sätter väderkvarnens vingar och maskineri i rörelse och kraften överförs till en serie bälgar som ger luft till kyrkorgelns pipor. Kompositionen styrs av pianorullar från ett självspelande piano som byggts om och anpassats till kyrkorgeln. Denna teknik användes vid industrialismens födelse till att styra vävmaskiner men också till ren underhållning.

Det binära systemet som pianorullen bygger på är med andra ord en föregångare till den moderna datorn. Med den skillnaden att den styrs helt utan elektricitet. Även om tekniken är över hundra år gammal är den förvånansvärt exakt. Det är även Harplinge väderkvarn som tillhör den yngsta generationen väderkvarnar och en av de allra mest tekniskt avancerade.

Hela projektet är det första stora experimentet som genomförs i Harp Art Lab och är tänkt att inte bara leverera ljud utan även involvera besökare, konstnärer och musiker till nya projekt.

För bokning:
info@harpartlab.se

070 7304631
Teckning av Mikael Ericsson 2011

Harp Art Lab | Harplinge Väderkvarn