harp
start kvarnofoni attimi video news conatct partners history

KVARNOFONI 2012
Ett permanent ljudkonstverk för Harplinge väderkvarn
23 Juni - 19 Aug 2012
Ons - Sön 13 - 18

Konstnären Mikael Ericssons installation utgår från Harplinge väderkvarn som är Sverige största, fullt fungerande väderkvarn. Kvarnen är byggd 1895 och ligger i Harplinge på västkusten strax norr om Halmstad.

I den sju våningar höga byggnaden konstrueras under sommaren en självspelande ljudmaskin som helt kommer att styras av vinden. Fullt utbyggd kommer Kvarnofonen att bestå av över 300 orgelpipor. Projektet är inte en utställning i vanlig mening utan en pågående process där besökarna kan följa det dagliga arbetet.

Rent tekniskt fungerar det så här: Vinden sätter väderkvarnens vingar och maskineri i rörelse och kraften överförs till en serie bälgar som ger luft till kyrkorgelns pipor. Kompositionen styrs av pianorullar från ett självspelande piano som byggts om och anpassats till kyrkorgeln. Denna teknik användes vid industrialismens födelse till att styra vävmaskiner men också till ren underhållning.

Det binära systemet som pianorullen bygger på är med andra ord en föregångare till den moderna datorn. Med den skillnaden att den styrs helt utan elektricitet. Även om tekniken är över hundra år gammal är den förvånansvärt exakt. Det är även Harplinge väderkvarn som tillhör den yngsta generationen väderkvarnar och en av de allra mest tekniskt avancerade.

Hela projektet är det första stora experimentet som genomförs i Harp Art Lab och är tänkt att inte bara leverera ljud utan även involvera besökare, konstnärer och musiker till nya projekt.Harp Art Lab | Harplinge Väderkvarn
111